Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
znaleźć na wykwintnie nakrytym stole. Półmiski, salaterki, sosjerki, kieliszki, a wreszcie sztućce powinny być w takiej ilości, jaka jest potrzebna. Tylko trzy sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia. Nakrywając stół, pamiętajmy, że stanowi on pewną artystyczną kompozycję estetyczną, dlatego też wszelki natłok, brak przestrzeni wywołuje pomówienie o najgorszego rodzaju snobizm. Zachowaniu przestrzeni służy metoda kolejnego serwowania potraw, poczynając od przekąsek. Nie należy ustawiać wszystkiego na stole. Doskonale można się wyręczyć pomocniczym stolikiem lub meblem do tego przystosowanym, a przekąski podawać kolejno.
Obrus - najczęściej biały - musi być idealnie czysty, bo nawet mało widoczny ślad plamy jest - jak powiadają wytrawne gospodynie - plamą
znaleźć na wykwintnie nakrytym stole. Półmiski, salaterki, sosjerki, kieliszki, a wreszcie sztućce powinny być w takiej ilości, jaka jest potrzebna. Tylko trzy sztućce mogą leżeć po każdej stronie nakrycia. Nakrywając stół, pamiętajmy, że stanowi on pewną artystyczną kompozycję estetyczną, dlatego też wszelki natłok, brak przestrzeni wywołuje pomówienie o najgorszego rodzaju snobizm. Zachowaniu przestrzeni służy metoda kolejnego serwowania potraw, poczynając od przekąsek. Nie należy ustawiać wszystkiego na stole. Doskonale można się wyręczyć pomocniczym stolikiem lub meblem do tego przystosowanym, a przekąski podawać kolejno.<br>Obrus - najczęściej biały - musi być idealnie czysty, bo nawet mało widoczny ślad plamy jest - jak powiadają wytrawne gospodynie - plamą
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego