Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 8
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
odstawić na 20 min. Następnie osączyć, a wodę w której moczyły się owoce posolić, włożyć goździki, zagotować. Płynem zalać kuskus. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby sięgał około 5 mm nad powierzchnię. Gdy kaszka wchłonie płyn, wymieszać ją z masłem i rumem, dodać banany, rodzynki, jabłka oraz płatki migdałowe i wymieszać. Przygotować sos: do miski wbić jajko i żółtko, wsypać cukier. Jajko z żółtkiem ubijać na parze aż powstanie gęsty pienisty sos. Pomarańczę wyszorować gorącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie półplastry. Przed podaniem deser polać sosem i przybrać pomarańczami.
(4 porcje)

SAŁATKA NA CIEPŁO Z SUSZONYMI MORELAMI I MIGDAŁAMI
35 dag kuskusu
odstawić na 20 min. Następnie osączyć, a wodę w której moczyły się owoce posolić, włożyć goździki, zagotować. Płynem zalać kuskus. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby sięgał około 5 mm nad powierzchnię. Gdy kaszka wchłonie płyn, wymieszać ją z masłem i rumem, dodać banany, rodzynki, jabłka oraz płatki migdałowe i wymieszać. Przygotować sos: do miski wbić jajko i żółtko, wsypać cukier. Jajko z żółtkiem ubijać na parze aż powstanie gęsty pienisty sos. Pomarańczę wyszorować gorącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie półplastry. Przed podaniem deser polać sosem i przybrać pomarańczami.<br>(4 porcje)<br><br>&lt;tit1&gt;SAŁATKA NA CIEPŁO Z SUSZONYMI MORELAMI I MIGDAŁAMI&lt;/tit1&gt;<br>35 dag kuskusu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego