Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połówki fenkułu.
Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.
Fenkuł zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.
Podawać z bułką i białym winem.

Papryka

Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową
i lekko posłodzonej wodzie. Ostudzić, przeciąć wzdłuż na pół. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i ułożyć w nim połówki &lt;orig&gt;fenkułu&lt;/&gt;.<br>Przygotować sos: sporządzić klasyczny beszamel, to znaczy z masła i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, zagotować, dodać ser i - cały czas delikatnie mieszając - doprowadzić do zagotowania.<br>&lt;orig&gt;Fenkuł&lt;/&gt; zalać sosem, lekko posypać bułką tartą i zapiekać 15-20 min.<br>Podawać z bułką i białym winem.<br><br>&lt;tit&gt;Papryka&lt;/&gt;<br><br>Znalazła się w Europie dzięki Kolumbowi, a właściwie dzięki lekarzowi hiszpańskiemu, który był członkiem wyprawy zakończonej odkryciem Ameryki. Szczególnie upodobali sobie paprykę Turcy, którzy rozpowszechnili jej uprawę na Węgrzech, gdzie stała się wręcz narodową
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego