Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku o znacznie cieńszej łupinie nasiennej lub też przez niecałkowitą ekstrakcję tłuszczu. Łuszczenie nasion powoduje zmniejszenie włókna prawie o połowę, a zwiększenie zawartości białka oraz energii metabolicznej dla świń o 17%, natomiast wartość energetyczna dla drobiu wzrasta o około 25% .
Wybór sposobu zwiększenia wartości pokarmowej śruty rzepakowej powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych i kosztów z tym związanych.

2.1.2.2. Skład aminokwasowy białka
Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab
rzepakowej można osiągnąć poprzez łuszczenie nasion bądź wyhodowanie odmian rzepaku o znacznie cieńszej łupinie nasiennej lub też przez niecałkowitą ekstrakcję tłuszczu. Łuszczenie nasion powoduje zmniejszenie włókna prawie o połowę, a zwiększenie zawartości białka oraz energii metabolicznej dla świń o 17%, natomiast wartość energetyczna dla drobiu wzrasta o około 25% &lt;gap&gt;.<br>&lt;page nr=14&gt; Wybór sposobu zwiększenia wartości pokarmowej śruty rzepakowej powinien zależeć jednak od nakładów energetycznych i kosztów z tym związanych.<br>&lt;gap&gt;<br>&lt;tit1&gt;2.1.2.2. Skład aminokwasowy białka&lt;/&gt;<br>Pod względem składu aminokwasowego śruta rzepakowa tylko w niewielkim stopniu ustępuje białku poekstrakcyjnej śruty sojowej. Zawiera nieznacznie mniej lizyny, natomiast znacznie więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego