Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
10%, orzechy - 5%.


DIETETYKA NATURALNA
ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA
W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) należy spożywać znaczne ilości błonnika (według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO dziennie od 27 do 40 g) w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Maksymalnie ograniczyć trzeba tłuste mięsa oraz tłuszcze zwierzęce, a spożywać znaczne ilości oliwy z oliwek oraz tłuszczów nienasyconych. Do potraw używać naturalne, chude jogurty (zamiast śmietany).

W CHOROBIE NIEDOKRWIENNEJ SERCA ZALECA SIĘ:
Owies w postaci muesli lub owsianki (śniadanie). Ryby morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy
10%, orzechy - 5%.<br>&lt;gap&gt;<br><br>&lt;tit&gt;DIETETYKA NATURALNA&lt;/&gt;<br>ŻYWIENIE W CHOROBACH UKŁADU KRĄŻENIA<br>W chorobie niedokrwiennej serca (choroba wieńcowa) należy spożywać znaczne ilości błonnika (według Światowej Organizacji Zdrowia - WHO dziennie od 27 do 40 g) w postaci warzyw, owoców oraz pieczywa z mąki pełnoziarnistej. Maksymalnie ograniczyć trzeba tłuste mięsa oraz tłuszcze zwierzęce, a spożywać znaczne ilości oliwy z oliwek oraz tłuszczów nienasyconych. Do potraw używać naturalne, chude jogurty (zamiast śmietany).<br><br>W CHOROBIE NIEDOKRWIENNEJ SERCA ZALECA SIĘ:<br>Owies w postaci muesli lub owsianki (śniadanie). Ryby morskie należy spożywać co najmniej dwa razy w tygodniu - wskazana makrela, śledź, łosoś (nie wędzony). Do potraw używamy surowej oliwy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego