Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Wprost
Nr: 0406
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2000
Rok powstania: 1998
W tym leżącym nad Narwią czternastowiecznym zamku książąt płockich są trzy restauracje - Turkusowa, Karmazynowa i Pod Złotym Jeleniem - które zdobyły ogólnopolską sławę. Nic dziwnego, skoro zamkowi kuchmistrze mają własną wędzarnię, bogato zaopatrzone piwnice z winami i staropolskimi nalewkami. Sami przygotowują też przetwory z polskich grzybów i warzyw. Według oryginalnych receptur sprzed wieków - jak zapewniają. Głównymi klientami w polskich zamkach jeszcze kilka lat temu byli obcokrajowcy. Dziś jest inaczej - cudzoziemcy goszczą w zamkach i pałacach przede wszystkim na zaproszenie Polaków i polskich firm. Największe zyski to jednak organizacja konferencji i szkoleń. Zabytkowe hotele są do nich doskonale przygotowane. - Najczęściej przyjmujemy grupy, które
W tym leżącym nad Narwią czternastowiecznym zamku książąt płockich są trzy restauracje - Turkusowa, Karmazynowa i Pod Złotym Jeleniem - które zdobyły ogólnopolską sławę. Nic dziwnego, skoro zamkowi kuchmistrze mają własną wędzarnię, bogato zaopatrzone piwnice z winami i staropolskimi nalewkami. Sami przygotowują też przetwory z polskich grzybów i warzyw. Według oryginalnych receptur sprzed wieków - jak zapewniają. Głównymi klientami w polskich zamkach jeszcze kilka lat temu byli obcokrajowcy. Dziś jest inaczej - cudzoziemcy goszczą w zamkach i pałacach przede wszystkim na zaproszenie Polaków i polskich firm. Największe zyski to jednak organizacja konferencji i szkoleń. Zabytkowe hotele są do nich doskonale przygotowane. - Najczęściej przyjmujemy grupy, które
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego