Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
miasta Cognac w zachodniej Francji (departament Charent). Wytwarza się go z miejscowych win i tylko one nadają mu ten specyficzny smak, zapach i kolor, który tak raduje zmysły i serca smakoszy. To miejscowy mikroklimat wpływa tak dobrze na winorośl, na wino, a także na sam destylat, przeznaczony do leżakowania.
Od średniowiecza wiedziano już, że w okolicach tych wytwarza się dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli
miasta Cognac w zachodniej Francji (departament Charent). Wytwarza się go z miejscowych win i tylko one nadają mu ten specyficzny smak, zapach i kolor, który tak raduje zmysły i serca smakoszy. To miejscowy mikroklimat wpływa tak dobrze na winorośl, na wino, a także na sam destylat, przeznaczony do leżakowania.<br> Od średniowiecza wiedziano już, że w okolicach tych wytwarza się dobre, o pewnej specyfice wina, wysyłane potem w świat przez port w La Rochelle. W początkach XVII wieku odkryto ową specyficzną cechę organoleptyczną w destylacie tych win, ale dopiero w dwa wieki później przyjęła się nazwa alkoholu od stolicy regionu Cognac, czyli
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego