Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab. 5).
Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia tych mieszanek syntetyczną lizyną bez dodawania syntetycznej metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu nasion. W Polsce w zakładach tłuszczowych powszechnie stosuje się klasyczną metodę pozyskiwania oleju, polegającą na wstępnym wytłaczaniu nasion
więcej metioniny, cystyny i treoniny (tab. 5).<br>Dobrze zbilansowany skład aminokwasowy białka śruty rzepakowej [Clandinin i in., 1981] pozwala na stosowanie jej jako zamiennika soi w dawkach pokarmowych dla świń. Wzajemne proporcje lizyny, aminokwasów siarkowych i treoniny zasługują na szczególną uwagę, ponieważ izobiałkowe zastąpienie śruty sojowej rzepakową w mieszankach dla świń stwarza możliwość skutecznego uzupełnienia tych mieszanek syntetyczną lizyną bez dodawania syntetycznej metioniny i obawy wystąpienia niedoboru treoniny. Na zwartość lizyny w śrucie poekstrakcyjnej rzepakowej oraz jej przyswajalność duży wpływ ma technologia przerobu nasion. W Polsce w zakładach tłuszczowych powszechnie stosuje się klasyczną metodę pozyskiwania oleju, polegającą na wstępnym wytłaczaniu nasion
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego