Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
wytwarzane pośpiesznie, z najgorszych win, wzmacniane spirytusem, choć w procesie wytwórczym swoje przeciętne 35-40 procent alkoholu trunek i bez tego powinien osiągnąć. Już niemal każdy kraj je produkuje (w Polsce mamy nasz winiak), wiele z nich sprowadza je w cysternach z krajów winnych i rozlewa do butelek u siebie; szafując przy tym nieraz etykietką "Napoleon", jakby miało to świadczyć o jakiejś tam klasie. O niczym nie świadczy, ale snobistycznie podnosi rangę stołu, na którym pije się go czasem zamiast wódki...
Brandy należy do trunków deserowych, które pije się na zakończenie posiłku, na przykład do kawy, a czasem zwyczajnie dla nastroju
wytwarzane pośpiesznie, z najgorszych win, wzmacniane spirytusem, choć w procesie wytwórczym swoje przeciętne 35-40 procent alkoholu trunek i bez tego powinien osiągnąć. Już niemal każdy kraj je produkuje (w Polsce mamy nasz winiak), wiele z nich sprowadza je w cysternach z krajów winnych i rozlewa do butelek u siebie; szafując przy tym nieraz etykietką "Napoleon", jakby miało to świadczyć o jakiejś tam klasie. O niczym nie świadczy, ale snobistycznie podnosi rangę stołu, na którym pije się go czasem zamiast wódki...<br> Brandy należy do trunków deserowych, które pije się na zakończenie posiłku, na przykład do kawy, a czasem zwyczajnie dla nastroju
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego