doskonałym dodatkiem do sosów i potraw z ryżu, jarzyn i grzybów.<br>Pochodzenie i walory<br>Pochodzi z rejonów śródziemnomorskich. Charakteryzuje się silnym, korzennym zapachem, lekko gorzkawym smakiem. Liście rozmarynu dodane do kąpieli działają orzeźwiająco. Wywar wzmacnia żołądek, układ nerwowy, działa rozkurczowo i żółciopędnie.<br>Przepis<br>Wołowina z rozmarynem i lawendą<br>Składniki:<br><gap><br>Połączyć szampan, lawendę, rozmaryn, musztardę i czosnek. Pozostawić 3-1/2 włożyć do naczynia, przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 godziny. Wołowinę i pozostałą część mikstury włożyć do naczynia, przykry i pozostawić w chłodnym miejscu na 4 godziny. Wyjąć wołowinę z marynaty, piec mięso w temperaturze 190oC przez 1-1