Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
Służą temu urządzenia wielce przemyślne, całe linie taśmociągów z butelkami zawieszonymi w powietrzu, które napełniane są przez automaty i przez automaty korkowane. Butelki są na ogół znormalizowane, do najczęściej używanych należą bordoskie, ciemne do win czerwonych, jasne do białych, podobnie burgundzkie, reńskie do win białych. Do szampanów używa się butelek szampańskich, mocniejszych, zwykle ze szkła zielonego, do innych win specjalnych używa się także butelek specjalnych. Niektóre kraje, regiony, rodzaje win mają też predylekcje lokalne, jak Francuzi clavelin, a Włosi fiasco. Dopuszczalne pojemności ustalone zostały przez prawo unijne, najczęściej stosowane w obrocie handlowym wynoszą 0,75 litra.
Butelki dokładnie umyte i wysterylizowane
Służą temu urządzenia wielce przemyślne, całe linie taśmociągów z butelkami zawieszonymi w powietrzu, które napełniane są przez automaty i przez automaty korkowane. Butelki są na ogół znormalizowane, do najczęściej używanych należą bordoskie, ciemne do win czerwonych, jasne do białych, podobnie burgundzkie, reńskie do win białych. Do szampanów używa się butelek szampańskich, mocniejszych, zwykle ze szkła zielonego, do innych win specjalnych używa się także butelek specjalnych. Niektóre kraje, regiony, rodzaje win mają też predylekcje lokalne, jak Francuzi clavelin, a Włosi fiasco. Dopuszczalne pojemności ustalone zostały przez prawo unijne, najczęściej stosowane w obrocie handlowym wynoszą 0,75 litra.<br>Butelki dokładnie umyte i wysterylizowane
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego