Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
przechowując potem w odpowiednich beczkach, wytwarzanych na ogół z drewna dębowego, które umożliwia wzbogacenie trunku zarówno kolorystycznie, jak i smakowo. Porządne brandy nie powinno być młodsze niż trzyletnie, a najbardziej cenne okazy osiągają nawet kilkunastoletni staż.
Ale wraz z rozwojem technik produkcyjnych i coraz trudniejszą ich kontrolą, obok znanych marek, szanowanych na całym świecie - francuskich, włoskich, hiszpańskich - w masowych ilościach pojawiły się destylaty winne bardzo miernej jakości, wytwarzane pośpiesznie, z najgorszych win, wzmacniane spirytusem, choć w procesie wytwórczym swoje przeciętne 35-40 procent alkoholu trunek i bez tego powinien osiągnąć. Już niemal każdy kraj je produkuje (w Polsce mamy nasz winiak
przechowując potem w odpowiednich beczkach, wytwarzanych na ogół z drewna dębowego, które umożliwia wzbogacenie trunku zarówno kolorystycznie, jak i smakowo. Porządne brandy nie powinno być młodsze niż trzyletnie, a najbardziej cenne okazy osiągają nawet kilkunastoletni staż. <br> Ale wraz z rozwojem technik produkcyjnych i coraz trudniejszą ich kontrolą, obok znanych marek, szanowanych na całym świecie - francuskich, włoskich, hiszpańskich - w masowych ilościach pojawiły się destylaty winne bardzo miernej jakości, wytwarzane pośpiesznie, z najgorszych win, wzmacniane spirytusem, choć w procesie wytwórczym swoje przeciętne 35-40 procent alkoholu trunek i bez tego powinien osiągnąć. Już niemal każdy kraj je produkuje (w Polsce mamy nasz winiak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego