niezrozumiałe, nowe. Żywność transgeniczna - to brzmi tajemniczo, wręcz niepokojąco. Tymczasem właśnie dzięki pracy genetyków udało się uzyskać rzeczy niezwykłe. Rośliny zmienione genetycznie są bardziej kolorowe, smaczniejsze, większe i bardziej odporne na choroby. Naukowcy stworzyli sałatę, której spożycie pozwala uzyskać odporność na żółtaczkę. Być może już wkrótce, zamiast poddawać się bolesnym szczepieniom, wystarczy zjeść smaczną sałatkę! Przed wrzodami żołądka chronić będzie specjalna marchew. Uzyskano też ziemniaki, które same bronią się przed stonką, pomidory odporne na wirusy i dłużej utrzymujące świeżość, winogrona bez pestek. Z ryżu usunięto gen odpowiedzialny za powstawanie białka powodującego alergię. Profesor Matsuda z Uniwersytetu w Nagoi oszacował, że rozwiąże