Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
i pokroić na porcje.
(6-8 porcji)

SŁOWACKI KOŁACZ

4 jabłka (50 dag), 2 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, 1 niepełna szklanka oleju (200 ml), 1 łyżka kakao, po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów laskowych, 1 proszek do pieczenia (1,6 dag), po szczypcie mielonego cynamonu i soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej

POLEWA

1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 5 łyżek śmietanki 18-procentowej
Jajka zmiksować z olejem, cukrem pudrem, kakao, szczyptą soli, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Nadal miksując, stopniowo wsypywać mąkę. Jabłka umyć, obrać
i pokroić na porcje.<br>(6-8 porcji)<br><br>&lt;tit&gt;SŁOWACKI KOŁACZ&lt;/&gt;<br><br>4 jabłka (50 dag), 2 1/2 szklanki mąki pszennej, 2 szklanki cukru pudru, 3 jajka, 1 niepełna szklanka oleju (200 ml), 1 łyżka kakao, po 3 łyżki rodzynek i posiekanych orzechów laskowych, 1 proszek do pieczenia (1,6 dag), po szczypcie mielonego cynamonu i soli; do przygotowania formy: po 1 1/2 łyżki margaryny i mąki pszennej<br><br>&lt;tit&gt;POLEWA&lt;/&gt;<br><br>1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag), 5 łyżek śmietanki 18-procentowej<br>Jajka zmiksować z olejem, cukrem pudrem, kakao, szczyptą soli, cynamonem oraz proszkiem do pieczenia. Nadal miksując, stopniowo wsypywać mąkę. Jabłka umyć, obrać
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego