Typ tekstu: Prasa
Tytuł: ENCYKLOPEDIA MEDYCYNY naturalnej. Uźródła natury
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2003
chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięs; można go zmieszać ze słodką śmietaną z dodatkiem cukru lub z gotowanymi, utartymi burakami i jabłkami.
STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE
Miąższ chrzanu jako okład leczy gościec, obrzęk stawu, bóle reumatyczne i mięśniowe w plecach i w pasie. Ustrugany, ususzony chrzan można nosić w małym woreczku na szyi w okolicy serca - pomaga przy niedomaganiach mięśnia sercowego i w kołataniach.
Młodych, delikatnych liści chrzanu można używać do sałatek.
Chrzan zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze.
STOSOWANY WEWNĘTRZNIE
działa jak antybiotyk dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym. wskazany przy anemii, astmie, atonii przewodu pokarmowego. Uzupełnia niedobory witaminy
chrzan stanowi znakomitą przyprawę do mięs; można go zmieszać ze słodką śmietaną z dodatkiem cukru lub z gotowanymi, utartymi burakami i jabłkami.<br>STOSOWANY ZEWNĘTRZNIE<br>Miąższ chrzanu jako okład leczy gościec, obrzęk stawu, bóle reumatyczne i mięśniowe w plecach i w pasie. &lt;orig&gt;Ustrugany&lt;/&gt;, ususzony chrzan można nosić w małym woreczku na szyi w okolicy serca - pomaga przy niedomaganiach mięśnia sercowego i w kołataniach.<br>Młodych, delikatnych liści chrzanu można używać do sałatek.<br>Chrzan zawiera czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryny i pomarańcze.<br>STOSOWANY WEWNĘTRZNIE<br>działa jak antybiotyk dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym. wskazany przy anemii, astmie, atonii przewodu pokarmowego. Uzupełnia niedobory witaminy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego