Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
w ciepłe miejsce. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu włożyć resztę masy miodowej i smażyć w niej 2 min plastry melona. Melon wyjąć, a do sosu wlać porto, przyprawić pokruszonym estragonem i zagotować. Szynkę obłożyć melonem i polać sosem.
Podawać z ziemniakami purée lub z ryżem ugotowanym na sypko.

Zupa z szynki z grzankami
40 dag szynki wędzonej, 30 dag brokułów, 5 szklanek rosołu z kostki drobiowej, 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego, 2 kieliszki brandy (70 ml), 4 łyżki pokrojonych w paski migdałów, szczypta cukru, sól, biały pieprz
GRZANKI:
1/2 bułki bagietki, 3 łyżki masła, 1 serek topiony (kremowy
w ciepłe miejsce. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu włożyć resztę masy miodowej i smażyć w niej 2 min plastry melona. Melon wyjąć, a do sosu wlać porto, przyprawić pokruszonym estragonem i zagotować. Szynkę obłożyć melonem i polać sosem.<br>Podawać z ziemniakami purée lub z ryżem ugotowanym na sypko.<br><br>&lt;tit1&gt;Zupa z szynki z grzankami&lt;/tit1&gt;<br>40 dag szynki wędzonej, 30 dag brokułów, 5 szklanek rosołu z kostki drobiowej, 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego, 2 kieliszki brandy (70 ml), 4 łyżki pokrojonych w paski migdałów, szczypta cukru, sól, biały pieprz<br>GRZANKI:<br>1/2 bułki bagietki, 3 łyżki masła, 1 serek topiony (kremowy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego