w ciepłe miejsce. Do pozostałego po smażeniu tłuszczu włożyć resztę masy miodowej i smażyć w niej 2 min plastry melona. Melon wyjąć, a do sosu wlać porto, przyprawić pokruszonym estragonem i zagotować. Szynkę obłożyć melonem i polać sosem.<br>Podawać z ziemniakami purée lub z ryżem ugotowanym na sypko.<br><br><tit1>Zupa z szynki z grzankami</tit1><br>40 dag szynki wędzonej, 30 dag brokułów, 5 szklanek rosołu z kostki drobiowej, 1 1/2 szklanki ugotowanego ryżu długoziarnistego, 2 kieliszki brandy (70 ml), 4 łyżki pokrojonych w paski migdałów, szczypta cukru, sól, biały pieprz<br>GRZANKI:<br>1/2 bułki bagietki, 3 łyżki masła, 1 serek topiony (kremowy