Typ tekstu: Książka
Autor: Kośmider Joanna, Mazur-Chrzanowska Barbara, Wyszyński Bartosz
Tytuł: Odory
Rok: 2002
fazach rozkład ma charakter beztlenowy. Początkowo zachodzi z udziałem bakterii denitryfikujących i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym zapachu powstają w fazie III: tiole, sulfidy, disulfidy, aminy. Progi węchowej wyczuwalności niektórych związków tej grupy zestawiono w tabeli 10.3.Jest oczywiste, że zapach produktów tlenowej degradacji związków organicznych(I i II faza składowania odpadów) jest mniej uciążliwy od zapachu produktów beztlenowej denitryfikacji i desulfuryzacji (faza III). Zwraca uwagę to, że progi węchowej wyczuwalności kwasów i alkoholi (CH3OH, C2H5OH) są 103-105 razy wyższe od stężeń progowych trimetyloaminy
fazach rozkład ma charakter beztlenowy. Początkowo zachodzi z udziałem bakterii denitryfikujących i desulfuryzujących (faza III), a następnie - głównie pod wpływem bakterii fermentacji metanowej, alkoholowej i kwasowej (faza IV). Produkty o najbardziej odrażającym zapachu powstają w fazie III: tiole, sulfidy, disulfidy, aminy. Progi węchowej wyczuwalności niektórych związków tej grupy zestawiono w tabeli 10.3.Jest oczywiste, że zapach produktów tlenowej degradacji związków organicznych(I i II faza składowania odpadów) jest mniej uciążliwy od zapachu produktów beztlenowej denitryfikacji i desulfuryzacji (faza III). Zwraca uwagę to, że progi węchowej wyczuwalności kwasów i alkoholi (CH3OH, C2H5OH) są 103-105 razy wyższe od stężeń progowych trimetyloaminy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego