Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
grona osób, bliskich znajomych lub przyjaciół, którzy oczywiście nie powinni wiedzieć, że grają rolę królików doświadczalnych. "Żadne teoretyczne rady nie zastąpią praktyki; każdy musi się sam tego nauczyć" - poucza pani Cording. Menu nie powinno być zbyt bogate, lepiej mniej, ale smaczniej. Może być np. jakaś specjalność domowa przyrządzona bardzo pieczołowicie, tak jakby chodziło o gości oficjalnych z tzw. wielkiego świata. Tą metodą wzbogaca się doświadczenie i z większą odwagą planuje ceremonialne przyjęcia. W obydwu wypadkach - przyjęć kameralnych i oficjalnych - najważniejszą rzeczą jest wygląd stołu, co ma bodaj nie mniejsze znaczenie niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się
grona osób, bliskich znajomych lub przyjaciół, którzy oczywiście nie powinni wiedzieć, że grają rolę królików doświadczalnych. "Żadne teoretyczne rady nie zastąpią praktyki; każdy musi się sam tego nauczyć" - poucza pani <name type="person">Cording</>. Menu nie powinno być zbyt bogate, lepiej mniej, ale smaczniej. Może być np. jakaś specjalność domowa przyrządzona bardzo pieczołowicie, tak jakby chodziło o gości oficjalnych z tzw. wielkiego świata. Tą metodą wzbogaca się doświadczenie i z większą odwagą planuje ceremonialne przyjęcia. W obydwu wypadkach - przyjęć kameralnych i oficjalnych - najważniejszą rzeczą jest wygląd stołu, co ma bodaj nie mniejsze znaczenie niż obfitość potraw. Sztuka polega na odpowiednim zgraniu poszczególnych elementów składających się
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego