Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej . Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% . Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej cząsteczce cukru. Ich szkodliwe działanie na organizm polega na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych
Wśród kwasów fenolowych dominuje kwas sinapowy, a wśród estrów - synapina, będąca estrem kwasu sinapowego i choliny. Wolne kwasy fenolowe i uwalniane z estrów stanowią około 1% mączki rzepakowej <gap>. Wszystkie związki fenolowe występujące w nasionach rzepaku łatwo ulegają utlenieniu i w tej postaci mogą reagować z białkami obniżając ich wykorzystanie. Zawartość tanin w rzepaku wynosi około 2% <gap>. Do najbardziej rozpowszechnionych należą taniny skondensowane, które są oligomerami flawonoli (katechin). Taniny te nie zawierają w swojej <page nr=13> cząsteczce cukru. Ich szkodliwe działanie na organizm polega na łączeniu się z białkami i węglowodanami, które w tej postaci nie są przyswajalne. Hamują one także aktywność enzymów amylolitycznych
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego