Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2004
D. Gates, L. Schultz).
Naturalne ziarna kefirowe zawierają kilkaset szczepów bakterii i drożdży należących do około 30 gatunków, które wzajemnie na siebie oddziałują, w efekcie zachowują się jak jeden organizm. Wśród nich wydzielić można 6 funkcjonalnie rożnych grup drobnoustrojów: homofermentatywne i heterofermentatywne mezofilne szczepy Lactococcus i Leuconostoc, termofilne szczepy Streptococcus, termofilne i mezofilne homofermentatywne i heterofermentatywne szczepy Lactobacillus, bakterie octowe oraz drożdże fermentujące i niefermentujące laktozy. Średnio procentowy udział drobnoustrojów w ziarnach kefirowych przedstawia się następująco: Lactobacillus 65-80%, Lactococcus, Leuconostoc 8-23% i drożdże 2-12%, przy czym zachowane zostają stosunki różnych bakterii do drożdży. Ten symbiotyczny układ mikroorganizmów ma
D. Gates, L. Schultz).<br>Naturalne ziarna kefirowe zawierają kilkaset szczepów bakterii i drożdży należących do około 30 gatunków, które wzajemnie na siebie oddziałują, w efekcie zachowują się jak jeden organizm. Wśród nich wydzielić można 6 funkcjonalnie rożnych grup drobnoustrojów: homofermentatywne i heterofermentatywne mezofilne szczepy Lactococcus i Leuconostoc, termofilne szczepy Streptococcus, termofilne i mezofilne homofermentatywne i heterofermentatywne szczepy Lactobacillus, bakterie octowe oraz drożdże fermentujące i niefermentujące laktozy. Średnio procentowy udział drobnoustrojów w ziarnach kefirowych przedstawia się następująco: Lactobacillus 65-80%, Lactococcus, Leuconostoc 8-23% i drożdże 2-12%, przy czym zachowane zostają stosunki różnych bakterii do drożdży. Ten symbiotyczny układ mikroorganizmów ma
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego