Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
jak sarnę.
Kazać od razu wyrżnąć duży cąber u rzeźnika, gdyż rzadko kiedy można znaleźć cały gotowy. Cąbrem zowie się wierzchnia część przy grzbiecie po obu stronach, czyli właściwie to, z czego się robi bite kotlety w przedłużeniu aż do pieczeni. Mając więc taki cąber, należy jak najstaranniej skroić wszelką tłustość i żyły tak, aby samo mięso było widoczne; obłożyć cały plastrami cebuli, przegotować ocet z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem i jałowcem, nalać wolnym i wynieść do piwnicy najmniej na cztery dni, przewracając go codzień.
Gdy ma się piec, wyjąć z octu, natrzeć jałowcem, nasolić, naszpikować cienką słoniną i gdy
jak sarnę.<br>Kazać od razu wyrżnąć duży cąber u rzeźnika, gdyż rzadko kiedy można znaleźć cały gotowy. Cąbrem zowie się wierzchnia część przy grzbiecie po obu stronach, czyli właściwie to, z czego się robi bite kotlety w przedłużeniu aż do pieczeni. Mając więc taki cąber, należy jak najstaranniej skroić wszelką tłustość i żyły tak, aby samo mięso było widoczne; obłożyć cały plastrami cebuli, przegotować ocet z angielskim zielem, pieprzem, bobkowym liściem i jałowcem, nalać wolnym i wynieść do piwnicy najmniej na cztery dni, przewracając go &lt;orig&gt;codzień&lt;/&gt;. <br>Gdy ma się piec, wyjąć z octu, natrzeć jałowcem, nasolić, naszpikować cienką słoniną i gdy
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego