Typ tekstu: Książka
Autor: Jania Jacek
Tytuł: Zrozumieć lodowce
Rok: 1996
aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest ponad dwukrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody i wynosi 2,047 J/g 0C. Łatwiej więc ogrzewać lub oziębiać lód niż wodę!
Powróćmy jednak do owej niezwykłej właściwości lodu, który ­ w przeciwieństwie do innych stałych substancji ­ łatwiej topnieje przy zwiększonym ciśnieniu. Ta wyjątkowa cecha lodu łączy się ze wzrostem objętości zamarzającej wody o mniej więcej jedną dziesiątą. Uporządkowanie cząsteczek H2O w sieć krystaliczną sprawia, że zmniejsza się ich "upakowanie". Struktura kryształu lodu jest luźna, między cząsteczkami występują puste przestrzenie, tworzące pewien rodzaj mikroskopijnych kanałów. Stąd też gęstość lodu
aż 2835J na wyparowanie jednego grama. Przy tym wszystkim ciepło właściwe lodu jest ponad dwukrotnie mniejsze od ciepła właściwego wody i wynosi 2,047 J/g 0C. Łatwiej więc ogrzewać lub oziębiać lód niż wodę!<br>Powróćmy jednak do owej niezwykłej właściwości lodu, który ­ w przeciwieństwie do innych stałych substancji ­ łatwiej topnieje przy zwiększonym ciśnieniu. Ta wyjątkowa cecha lodu łączy się ze wzrostem objętości zamarzającej wody o mniej więcej jedną dziesiątą. Uporządkowanie cząsteczek H2O w sieć krystaliczną sprawia, że zmniejsza się ich "upakowanie". Struktura kryształu lodu jest luźna, między cząsteczkami występują puste przestrzenie, tworzące pewien rodzaj mikroskopijnych kanałów. Stąd też gęstość lodu
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego