Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
interesującej nas dziedzinie pewien hiszpański lekarz pracujący we Francji. Nazywał się Arnaldo Villanova, napisał książkę pod tytułem Liber de vinis i usiłował wychylić się poza krawędź leczenia magicznego, którego ówczesne eksperymenty dalekie były od naukowej rzetelności.
Ale medycyna nie rezygnowała z przyswojenia sobie wiedzy o cudach wina poza sferą fantazji, toteż wieki następne, renesans i oświecenie, przyniosły wiele studiów i traktatów, z których stopniowo wykształcała się nasza enologia. W samym XVI wieku ukazało się kilka poważnych prac, o których historycy medycyny piszą jako o podstawie wiedzy współczesnej. Oto one: Giovanni Battista Confalonieri De vini natura disquisitio (Bazylea, 1535), Guglielmo Gratarolo De
interesującej nas dziedzinie pewien hiszpański lekarz pracujący we Francji. Nazywał się Arnaldo Villanova, napisał książkę pod tytułem Liber de vinis i usiłował wychylić się poza krawędź leczenia magicznego, którego ówczesne eksperymenty dalekie były od naukowej rzetelności.<br> Ale medycyna nie rezygnowała z przyswojenia sobie wiedzy o cudach wina poza sferą fantazji, toteż wieki następne, renesans i oświecenie, przyniosły wiele studiów i traktatów, z których stopniowo wykształcała się nasza enologia. W samym XVI wieku ukazało się kilka poważnych prac, o których historycy medycyny piszą jako o podstawie wiedzy współczesnej. Oto one: Giovanni Battista Confalonieri De vini natura disquisitio (Bazylea, 1535), Guglielmo Gratarolo De
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego