Typ tekstu: Książka
Autor: Fereniec Jan
Tytuł: Zarys ekonomiki i organizacji rolnictwa
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1985
podstawowych zbóż w Polsce w wybranych latach ilustruje tabela 6.1.
W Polsce i w innych krajach europejskich zwiększa się udział pszenicy, jęczmienia i pszenżyta w strukturze zasiewów, a zmniejsza się udział żyta i owsa. Wiele krajów zaprzestało uprawy żyta. Zaprzestano również żywienia trzody chlewnej ziemniakami, przechodząc na żywienie mieszankami treściwymi, gdzie głównym komponentem jest ziarno jęczmienne. Stąd jęczmień uprawia się na tym samym polu przez wiele lat.
Znaczenie uprawy zbóż w gospodarce narodowej nie zmniejsza się. W latach siedemdziesiątych w literaturze gospodarczej twierdzono, że bezpieczeństwo żywieniowe zapewnia produkcja jednej tony zbóż w przeliczeniu na 1 mieszkańca. Praktyka wykazuje, że w
podstawowych zbóż w Polsce w wybranych latach ilustruje tabela 6.1.<br>W Polsce i w innych krajach europejskich zwiększa się udział pszenicy, jęczmienia i pszenżyta w strukturze zasiewów, a zmniejsza się udział żyta i owsa. Wiele krajów zaprzestało uprawy żyta. Zaprzestano również żywienia trzody chlewnej ziemniakami, przechodząc na żywienie &lt;page nr=108&gt; mieszankami treściwymi, gdzie głównym komponentem jest ziarno jęczmienne. Stąd jęczmień uprawia się na tym samym polu przez wiele lat. &lt;gap&gt;<br>Znaczenie uprawy zbóż w gospodarce narodowej nie zmniejsza się. W latach siedemdziesiątych w literaturze gospodarczej twierdzono, że bezpieczeństwo żywieniowe zapewnia produkcja jednej tony zbóż w przeliczeniu na 1 mieszkańca. Praktyka wykazuje, że w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego