Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
obniżenie przyrostów masy ciała i wyższe zużycie mieszanki oraz energii i białka strawnego na 1 kg przyrostu. Istotnie obniżyła się także masa szynki właściwej. Autorzy cytowanych prac nasiona bobiku wprowadzali w miejsce śruty poekstrakcyjnej sojowej, natomiast Seidler i in. [1983] substytuowali bobikiem 50 lub 100% białka zwierzęcego w mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty
obniżenie przyrostów masy ciała i wyższe zużycie mieszanki oraz energii i białka strawnego na 1 kg przyrostu. Istotnie obniżyła się także masa szynki właściwej. Autorzy cytowanych prac nasiona bobiku wprowadzali w miejsce śruty poekstrakcyjnej sojowej, natomiast Seidler i in. [1983] substytuowali bobikiem 50 lub 100% białka zwierzęcego w mieszankach dla tuczników. Udział bobiku wynosił wówczas odpowiednio 11 i 22 w mieszance PT-1 oraz 8 i 16% w PT-2. Częściowe wyeliminowanie białka zwierzęcego w całym okresie tuczu przyczyniło się do istotnego zwiększenia przyrostów dziennych i wykorzystania paszy oraz zmniejszenia otłuszczenia tusz. Całkowite wyeliminowanie pasz pochodzenia zwierzęcego tylko nieznacznie obniżyło efekty
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego