Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
Śródziemnym, Północnym i na europejskim wybrzeżu Atlantyku. Mają okrągłe, bardzo wypukłe muszle, których średnica dochodzi do kilkunastu centymetrów, żebrowane promieniście, często pokryte guzkami albo kolcami. Oglądane z boku, przypominają kształtem serce. Na wierzchu muszle są piaskowo-brązowe z jasnoczerwonymi plamami, wewnątrz żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny morski smak i bywa twarde. Sprzedaje się je żywe w muszlach albo konserwowe. Żywe sercówki na kilka godzin przed przyrządzeniem powinno się włożyć do posolonej wody, żeby usunąć z nich piasek i osady. Sercówki ugotowane w muszlach są smaczniejsze i bardziej soczyste. Nadają się na zupę, do sałatek i do makaronu. Można je jeść na
Śródziemnym, Północnym i na europejskim wybrzeżu Atlantyku. Mają okrągłe, bardzo wypukłe muszle, których średnica dochodzi do kilkunastu centymetrów, żebrowane promieniście, często pokryte guzkami albo kolcami. Oglądane z boku, przypominają kształtem serce. Na wierzchu muszle są piaskowo-brązowe z jasnoczerwonymi plamami, wewnątrz żółto-fioletowe. Mięso ma charakterystyczny morski smak i bywa twarde. Sprzedaje się je żywe w muszlach albo konserwowe. Żywe sercówki na kilka godzin przed przyrządzeniem powinno się włożyć do posolonej wody, żeby usunąć z nich piasek i osady. Sercówki ugotowane w muszlach są smaczniejsze i bardziej soczyste. Nadają się na zupę, do sałatek i do makaronu. Można je jeść na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego