Typ tekstu: Książka
Autor: Osek Maria
Tytuł: Rzepak i bobik jako źródło białka w żywieniu świń
Rok: 1996
składzie soję. Z kolei Glapś i in. [1980] twierdzą, że śrutę poekstrakcyjną sojową i arachidową można w zupełności zastąpić taką samą ilością śruty rzepakowej, a poziom mączki rybnej w mieszankach zmniejszyć z 5,5% do 1% bez obniżenia przyrostów i wykorzystania paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany Jantar, które całkowicie zastępowały śrutę sojową wykazując, że tuczniki otrzymujące mieszanki ze śrutą kanadyjską uzyskały takie same dobowe przyrosty jak kontrolne, natomiast tempo wzrostu zwierząt żywionych mieszanką z udziałem śruty z polskiej odmiany Jantar było istotnie niższe niż w grupie kontrolnej i
składzie soję. Z kolei Glapś i in. [1980] twierdzą, że śrutę poekstrakcyjną sojową i arachidową można w zupełności zastąpić taką samą ilością śruty rzepakowej, a poziom mączki rybnej w mieszankach zmniejszyć z 5,5% do 1% bez obniżenia przyrostów i wykorzystania paszy. Kozłowski i in. [1990] stosowali 21% śruty poekstrakcyjnej typu Canola lub polskiej śruty z rzepaku "00" odmiany Jantar, które całkowicie zastępowały śrutę sojową wykazując, że tuczniki otrzymujące mieszanki ze śrutą kanadyjską uzyskały takie same dobowe przyrosty jak kontrolne, natomiast tempo wzrostu zwierząt żywionych mieszanką z udziałem śruty z polskiej odmiany Jantar było istotnie niższe niż w grupie kontrolnej i
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego