sposobu zagospodarowania terenu i jakości zapachu(neutralny, przyjemny, nieprzyjemny),<br>4) okresy, dla których uśrednia się wyniki pomiarów.<br>5. W rozporządzeniu, o którym mowa w ust. 3, może zostać ustalony czas obowiązywania standardów zapachowej jakości powietrza.</><br><tit>10 Najbardziej uciążliwe źródła odorantów</><br><tit>10.1. Podstawy klasyfikacji działalności produkcyjnej i usługowej pod kątem uciążliwości zapachowej</><br>Wszystkie typy działalności produkcyjnej i usługowej mogą być sklasyfikowane na podstawie:<br>- przynależności do określonych branż,<br>- stopnia uciążliwości zapachowej (wielkości emisji i hedonicznej jakości zapachu),<br>- dominującego charakteru emisji zanieczyszczeń powietrza (zorganizowana czy niezorganizowana, źródła stałe czy okresowe lub incydentalne, emitory niskie czy wysokie itp.),<br>- chemicznego charakteru dominujących zanieczyszczeń.<br>Z punktu