Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy produktów spożywczych
Rok: 2000
systematyzacji i chęć zgłębienia tajemnic browarników były inspiracją do powstania naukowych rozpraw traktujących o procesie warzenia piwa. Najstarszą pracą na ten temat jest dzieło zatytułowane "O piwie i metodach jego produkcji, składzie, rodzajach i skutkach działania" napisane po łacinie przez znanego czeskiego humanistę Tadeusza Hajka. XVIII wiek zapoczątkował naukowe próby udoskonalenia procesu produkcji piwa. Warzelnik Frantisek Ondrej Poupe (1753-1805) wniósł prawdziwą naukową wiedzę do czeskiego procesu warzenia. Oparł podstawowy technologiczny proces produkcji słodu i piwa na ścisłych, jasno sprecyzowanych zasadach. Poza tym jako pierwszy użył termometru słodowego i piwnej skali.
W XIX wieku piwowarstwo trafiło na akademickie katedry. W 1818
systematyzacji i chęć zgłębienia tajemnic browarników były inspiracją do powstania naukowych rozpraw traktujących o procesie warzenia piwa. Najstarszą pracą na ten temat jest dzieło zatytułowane "O piwie i metodach jego produkcji, składzie, rodzajach i skutkach działania" napisane po łacinie przez znanego czeskiego humanistę Tadeusza Hajka. XVIII wiek zapoczątkował naukowe próby udoskonalenia procesu produkcji piwa. Warzelnik Frantisek Ondrej Poupe (1753-1805) wniósł prawdziwą naukową wiedzę do czeskiego procesu warzenia. Oparł podstawowy technologiczny proces produkcji słodu i piwa na ścisłych, jasno sprecyzowanych zasadach. Poza tym jako pierwszy użył termometru słodowego i piwnej skali. <br>W XIX wieku piwowarstwo trafiło na akademickie katedry. W 1818
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego