Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Przekrój
Nr: 2908
Miejsce wydania: Kraków
Rok: 2001
kopru. Zalany tem makaron wstawić do zapieczenia w piec na małą godzinę.
Proporcja na 6 osób. Można go robić z cieńszego makaronu Krzymuskiego.

Kaszka puchowa z sosem śmietankowym
Cały sekret leży w tem, aby na miarę było tyle kaszki, ile mleka.
Pół kwarty drobnej, gryczanej kaszki zatrzeć tylko dwoma białkami, ugotować w pół kwarcie mleka, dołożywszy łyżkę świeżego masła. Gorącą kaszkę przecierać przez rzadkie, mosiężne sito, biorąc tylko po łyżce, aby się łatwiej przecierała i trzymając ją z garnkiem na blasze, aby ciągle była ciepła; przecierać od razu nad salaterką, na której ma się podać, bo przekładać łyżką nie można. Resztek
kopru. Zalany &lt;orig&gt;tem&lt;/&gt; makaron wstawić do zapieczenia w piec na małą godzinę. <br>Proporcja na 6 osób. Można go robić z cieńszego makaronu Krzymuskiego.&lt;/&gt;<br><br>&lt;tit&gt;Kaszka puchowa z sosem śmietankowym&lt;/&gt;<br>&lt;q&gt;Cały sekret leży w &lt;orig&gt;tem&lt;/&gt;, aby na miarę było tyle kaszki, ile mleka. <br>Pół kwarty drobnej, gryczanej kaszki zatrzeć tylko dwoma białkami, ugotować w pół kwarcie mleka, dołożywszy łyżkę świeżego masła. Gorącą kaszkę przecierać przez rzadkie, mosiężne sito, biorąc tylko po łyżce, aby się łatwiej przecierała i trzymając ją z garnkiem na blasze, aby ciągle była ciepła; przecierać od razu nad salaterką, na której ma się podać, bo przekładać łyżką nie można. Resztek
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego