cytryny, cukier, 2-3 szklanki kwasu buraczanego<br>?Buraki i włoszczyznę obrać, umyć, pokroić. Cebulę obrać, przekroić. Warzywa zalać wodą, tak by je ledwo przykrywała. Dodać obrane 2 ząbki czosnku i przyprawy. Gotować około 20 minut. Odstawić na noc. Przecedzić. Grzyby opłukać, zalać 2 szklankami wody, odstawić na godzinę, a następnie ugotować. Grzyby wyjąć a wywar połączyć z barszczem i kwasem buraczanym. Doprawić sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Przed podaniem mocno podgrzać. Podawać z uszkami lub łazankami.<br>Przepis na kwas buraczany<br>Umyte i obrane buraki (ok. 1 kg) pokroić, ułożyć w słoju, zalać przegotowaną wodą. Dodać 2-3 obrane ząbki