Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Cosmopolitan
Nr: 09.00
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2000
i owoce. Czy wiesz jednak, ile cennych składników tracą, kiedy przyrządzasz posiłek?
Minerały, a w szczególności witaminy (C, B1, kwas foliowy, B6, B2, B12, A, E, D), są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, wilgoć, tlen i światło. Dlatego staraj się jeść zawsze świeże owoce i warzywa. Gdy zdecydujesz się je ugotować, pamiętaj, że metoda ta pozbawia je witamin rozpuszczalnych w wodzie (wit. C i z grupy B). By uniknąć utraty składników odżywczych, gotuj jarzyny bez obierania i dopiero później usuwaj z nich skórkę. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze w specjalnych urządzeniach lub garnkach (np. firmy Zepter), które sprawiają, że warzywa
i owoce. Czy wiesz jednak, ile cennych składników tracą, kiedy przyrządzasz posiłek?<br>Minerały, a w szczególności witaminy (C, B1, kwas foliowy, B6, B2, B12, A, E, D), są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, wilgoć, tlen i światło. Dlatego staraj się jeść zawsze świeże owoce i warzywa. Gdy zdecydujesz się je ugotować, pamiętaj, że metoda ta pozbawia je witamin rozpuszczalnych w wodzie (wit. C i z grupy B). By uniknąć utraty składników odżywczych, gotuj jarzyny bez obierania i dopiero później usuwaj z nich skórkę. Najlepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze w specjalnych urządzeniach lub garnkach (np. firmy Zepter), które sprawiają, że warzywa
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego