Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Świat i Podróże
Nr: 12
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1995
SZTUKA PRZEMIJANIA W TSUBAME
Sztukę układania kwiatów oraz ceremoniał parzenia herbaty zaprezentowała w restauracji Tsubame przy ul. Foksal w Warszawie prof. Satoko z Okajamy. W nastrojowej scenerii, przy dźwiękach ściszonej japońskiej muzyki, powstały dwie kompozycje - klasyczna i dowolna. Obie niezwykle proste i piękne w kształcie, ułożone z liści i kwiatów astromerii, żółtych róż oraz lilii.
Ułożenie takich bukietów wymaga skupienia, wrodzonego wyczucia piękna i wprawy palców, które w przypadku prof. Satoko pieszczotliwie i z czułością muskały łodygi i listki, nadając im pożądany kształt. Ikebana, zwana sztuką przemijania, jest wciąż w Japonii bardzo popularna. Używa się do
SZTUKA PRZEMIJANIA W TSUBAME&lt;/tit&gt;<br>&lt;intro&gt;Sztukę układania kwiatów oraz ceremoniał parzenia herbaty zaprezentowała w restauracji Tsubame przy ul. Foksal w Warszawie prof. Satoko z Okajamy. W nastrojowej scenerii, przy dźwiękach ściszonej japońskiej muzyki, powstały dwie kompozycje - klasyczna i dowolna. Obie niezwykle proste i piękne w kształcie, ułożone z liści i kwiatów astromerii, żółtych róż oraz lilii.&lt;/intro&gt;<br>Ułożenie takich bukietów wymaga skupienia, wrodzonego wyczucia piękna i wprawy palców, które w przypadku prof. Satoko pieszczotliwie i z czułością muskały łodygi i listki, nadając im pożądany kształt. Ikebana, zwana sztuką przemijania, jest wciąż w Japonii bardzo popularna. Używa się do
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego