Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 4
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
świń tradycyjną metodą, przy zastosowaniu "suchego" peklowania. W przeciwieństwie do szynek włoskich czy hiszpańskich ma znaczne powierzchnie mięśni oczyszczone z tłuszczu i skóry, co przyspiesza jej suszenie. Cały proces produkcyjny - peklowanie, dojrzewanie i wędzenie z suszeniem - trwa trzy miesiące, a mimo to szynka jest trwała i pyszna. W Niemczech stanowi ulubioną zakąskę zarówno piwoszy, jak i amatorów wina.
Żadna z tych szynek nie jest gotowana, chyba że stanowi dodatek do dania na gorąco.
Chociaż w Polsce można już dzisiaj kupić wiele specjałów z innych krajów, to zapewne na naszych wielkanocnych stołach znajdzie się rodzima szynka "z tłuszczykiem", wędzona, gotowana, soczysta, naturalnie
świń tradycyjną metodą, przy zastosowaniu "suchego" peklowania. W przeciwieństwie do szynek włoskich czy hiszpańskich ma znaczne powierzchnie mięśni oczyszczone z tłuszczu i skóry, co przyspiesza jej suszenie. Cały proces produkcyjny - peklowanie, dojrzewanie i wędzenie z suszeniem - trwa trzy miesiące, a mimo to szynka jest trwała i pyszna. W Niemczech stanowi ulubioną zakąskę zarówno piwoszy, jak i amatorów wina.<br>Żadna z tych szynek nie jest gotowana, chyba że stanowi dodatek do dania na gorąco.<br>Chociaż w Polsce można już dzisiaj kupić wiele specjałów z innych krajów, to zapewne na naszych wielkanocnych stołach znajdzie się rodzima szynka "z tłuszczykiem", wędzona, gotowana, soczysta, naturalnie
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego