Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
świetną przekąską podczas kolacji we dwoje. Żeby już przy rybach pozostać, proponuję danie według znanego rzymskiego pisarza Apicjusza, któremu przypisuje się dzieło "De re coquinaria", czyli o sztuce gotowania. Apicjusz był wielkim żarłokiem i biesiadnikiem; na owe uczty przepuścił cały swój majątek. Oto przepis słynnego Rzymianina.

RYBA NADZIEWANA

W moździerzu utłuc pieprz, suszoną miętę oraz orzechy włoskie i zmieszać z miodem. Nadzieniem tym napełnić sprawioną i oczyszczoną mało ościstą rybę. Lekko posolić wewnątrz i z zewnątrz, zaszyć rybie brzuch.
Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem. My możemy użyć folii aluminiowej lub pergaminu i upiec rybę na grillu lub w
świetną przekąską podczas kolacji we dwoje. Żeby już przy rybach pozostać, proponuję danie według znanego rzymskiego pisarza Apicjusza, któremu przypisuje się dzieło "De re coquinaria", czyli o sztuce gotowania. Apicjusz był wielkim żarłokiem i biesiadnikiem; na owe uczty przepuścił cały swój majątek. Oto przepis słynnego Rzymianina.<br><br>&lt;tit&gt;RYBA NADZIEWANA&lt;/&gt;<br><br>W moździerzu utłuc pieprz, suszoną miętę oraz orzechy włoskie i zmieszać z miodem. Nadzieniem tym napełnić sprawioną i oczyszczoną mało ościstą rybę. Lekko posolić wewnątrz i z zewnątrz, zaszyć rybie brzuch.<br>Apicjusz zalecał zawinięcie ryby w papirus przed pieczeniem. My możemy użyć folii aluminiowej lub pergaminu i upiec rybę na grillu lub w
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego