Typ tekstu: Książka
Autor: Olko Stanisława
Tytuł: Makrobiotyka w polskiej kuchni
Rok wydania: 1994
Rok powstania: 1993
w żywieniu należy uwzględniać diety niskopurynowe, inaczej mówiąc - nie nadużywać kawy, herbaty i kakao.
9. Ostre przyprawy - pieprz, ocet, papryka - nie mają żadnych wartości odżywczych, natomiast mają właściwości drażniące błonę śluzową żołądka, co często prowadzi do stanów zapalnych. Makrobiotyka poleca ograniczone stosowanie ostrych przypraw warzywnych i ziołowych. Ponadto przyprawy używane w dużych ilościach zmieniają naturalny smak potraw.
Jak już zostało powiedziane, przechodzenie na odżywianie makrobiotyczne powinno być poprzedzone tzw. okresem przejściowym, który w sposób łagodny przygotuje organizm do trawienia nowego pożywienia. Diety Ohsawy są tu bardzo pomocne, ponieważ na poziomach: -3, -2, -1, 1 ukazują, jak powinniśmy zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego produktami pochodzenia
w żywieniu należy uwzględniać diety niskopurynowe, inaczej mówiąc - nie nadużywać kawy, herbaty i kakao.<br>9. Ostre przyprawy - pieprz, ocet, papryka - nie mają żadnych wartości odżywczych, natomiast mają właściwości drażniące błonę śluzową żołądka, co często prowadzi do stanów zapalnych. Makrobiotyka poleca ograniczone stosowanie ostrych przypraw warzywnych i ziołowych. Ponadto przyprawy używane w dużych ilościach zmieniają naturalny smak potraw.<br>Jak już zostało powiedziane, przechodzenie na odżywianie makrobiotyczne powinno być poprzedzone tzw. okresem przejściowym, który w sposób łagodny przygotuje organizm do trawienia nowego pożywienia. Diety &lt;name type="person"&gt;Ohsawy&lt;/&gt; są tu bardzo pomocne, ponieważ na poziomach: -3, -2, -1, 1 ukazują, jak powinniśmy zastępować produkty pochodzenia zwierzęcego produktami pochodzenia
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego