Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 10
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
margaryną. Dodać ziemniaki, jajko oraz żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz.
Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, dodać cukier, udusić i ostudzić. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką.
Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blachę i podnieść brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Włożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na warstwie jabłek. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Placek posypać orzechami. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
Upieczone ciasto lekko
margaryną. Dodać ziemniaki, jajko oraz żółtko i wyrobić elastyczne ciasto. Włożyć do lodówki na 1 godz.<br>Jabłka umyć, obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić na cząstki, dodać cukier, udusić i ostudzić. Formę do pieczenia wysmarować margaryną i wysypać mąką.<br>Ciasto podzielić na dwie części. Jedną z nich rozwałkować, za pomocą wałka przenieść na blachę i podnieść brzegi ciasta na wysokość 1 cm. Włożyć jabłka i posypać cukrem waniliowym. Z pozostałego ciasta utoczyć wałeczki i ułożyć z nich kratkę na warstwie jabłek. Kratkę posmarować roztrzepanym jajkiem. Placek posypać orzechami. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.<br>Upieczone ciasto lekko
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego