Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fokus. Poznać i zrozumieć świat
Nr: 11
Miejsce wydania: Warszawa
Rok wydania: 2003
stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody.

Dziś częściej stosowana jest metoda mokra. W wielkich kadziach napełnionych wodą rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju przeznaczenia (importera). By nie straciły po drodze swoich walorów, pali się je dopiero na miejscu.

Nasiona w stanie surowym mają kolor zielony i można przez dłuższy czas przechowywać je w suchym miejscu. Nie wpływa to wcale na ich jakość. Fantastyczny smak i aromat jest wydobywany dopiero podczas procesu palenia, który jest prawdziwą sztuką. Ziarna ogrzewane są do temperatury ok
stronę (teraz robią to mechaniczne suszarnie) i oczywiście bezdeszczowej pogody. <br><br>Dziś częściej stosowana jest metoda mokra. W wielkich kadziach napełnionych wodą rozmiękcza się najpierw zewnętrzną warstwę, następnie mechanicznie wydobywa ziarna, poddaje fermentacji, suszy i sortuje. Tak przygotowane ziarna są wysyłane do kraju przeznaczenia (importera). By nie straciły po drodze swoich walorów, pali się je dopiero na miejscu. <br><br>Nasiona w stanie surowym mają kolor zielony i można przez dłuższy czas przechowywać je w suchym miejscu. Nie wpływa to wcale na ich jakość. Fantastyczny smak i aromat jest wydobywany dopiero podczas procesu palenia, który jest prawdziwą sztuką. Ziarna ogrzewane są do temperatury ok
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego