Typ tekstu: Książka
Autor: Gołaszewska Maria
Tytuł: Estetyka pięciu zmysłów
Rok wydania: 1997
Rok powstania: 1996
w efekcie mieszaninę, w której
oba zapachy są osobno wyczuwalne,
2) zmieszanie różnych substancji zapachowych daje w wyniku nowy
zapach, odmienny od zmieszanych (np. perfumy heliotropowe powstają z
połączenia zapachów: wanilii, róży, kwiatu pomarańczy, ambry,
migdałów),
3) zapachy zmieszane znoszą się wzajemnie (np. kamfora - nafta,
zapach fajki - mięta, olej rycynowy - wanilia).
Węch wywiera znaczny wpływ na stan wegetatywnego układu nerwowego
oraz na sferę uczuciową. Nawet np. człowiek głodny nie zje potrawy,
która ma nieprzyjemny zapach; zapach ciała innej osoby może wywołać
miłość, sympatię lub niechęć, niemożność współżycia. Prawie każde
wrażenie węchowe ma swą komponentę uczuciową - jest przyjemne lub
nieprzyjemne.

9.
Na
w efekcie mieszaninę, w której<br>oba zapachy są osobno wyczuwalne,<br> 2) zmieszanie różnych substancji zapachowych daje w wyniku nowy<br>zapach, odmienny od zmieszanych (np. perfumy heliotropowe powstają z<br>połączenia zapachów: wanilii, róży, kwiatu pomarańczy, ambry,<br>migdałów),<br> 3) zapachy zmieszane znoszą się wzajemnie (np. kamfora - nafta,<br>zapach fajki - mięta, olej rycynowy - wanilia).<br> Węch wywiera znaczny wpływ na stan wegetatywnego układu nerwowego<br>oraz na sferę uczuciową. Nawet np. człowiek głodny nie zje potrawy,<br>która ma nieprzyjemny zapach; zapach ciała innej osoby może wywołać<br>miłość, sympatię lub niechęć, niemożność współżycia. Prawie każde<br>wrażenie węchowe ma swą komponentę uczuciową - jest przyjemne lub<br>nieprzyjemne.&lt;/&gt;<br><br>&lt;div&gt;&lt;tit&gt;9.&lt;/&gt;<br> Na
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego