min. Następnie osączyć, a wodę w której moczyły się owoce posolić, włożyć goździki, zagotować. Płynem zalać kuskus. Uzupełnić wrzątkiem tak, aby sięgał około 5 mm nad powierzchnię. Gdy kaszka wchłonie płyn, wymieszać ją z masłem i rumem, dodać banany, rodzynki, jabłka oraz płatki migdałowe i wymieszać. Przygotować sos: do miski wbić jajko i żółtko, wsypać cukier. Jajko z żółtkiem ubijać na parze aż powstanie gęsty pienisty sos. Pomarańczę wyszorować gorącą wodą, osuszyć i pokroić w cienkie półplastry. Przed podaniem deser polać sosem i przybrać pomarańczami.<br>(4 porcje)<br><br><tit1>SAŁATKA NA CIEPŁO Z SUSZONYMI MORELAMI I MIGDAŁAMI</tit1><br>35 dag kuskusu, 8 suszonych moreli