Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 2
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1998
sposoby: smaży w głębokim tłuszczu, piecze na grillu, zapieka, gotuje. Świeże albo z konserwy można dodać do sałatek, sosów, dań z ryb duszonych.

Mule (omułki jadalne)
Występują na całym świecie, głównie w płytkich wodach oceanicznych, tworząc ogromne ławice do 30 tysięcy osobników na metr kwadratowy. Hoduje się je także na wbijanych w dno morza długich żerdziach. Mają gładkie, cienkie, z jednej strony zwężone, dość wysokie muszle w kolorze od brązowego do fioletowo-czarnego, czasami z odcieniem szmaragdowozielonym. Ich wielkość waha się od około 3 cm (w Morzu Bałtyckim) do 11-15 cm (w Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim). Mule zielone są
sposoby: smaży w głębokim tłuszczu, piecze na grillu, zapieka, gotuje. Świeże albo z konserwy można dodać do sałatek, sosów, dań z ryb duszonych.<br><br>&lt;tit1&gt;Mule (omułki jadalne)&lt;/tit1&gt;<br>Występują na całym świecie, głównie w płytkich wodach oceanicznych, tworząc ogromne ławice do 30 tysięcy osobników na metr kwadratowy. Hoduje się je także na wbijanych w dno morza długich żerdziach. Mają gładkie, cienkie, z jednej strony zwężone, dość wysokie muszle w kolorze od brązowego do fioletowo-czarnego, czasami z odcieniem szmaragdowozielonym. Ich wielkość waha się od około 3 cm (w Morzu Bałtyckim) do 11-15 cm (w Morzu Północnym i Oceanie Atlantyckim). Mule zielone są
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego