Typ tekstu: Książka
Autor: Rojek Tadeusz
Tytuł: Jak to się je
Rok: 1992
ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym. Po takich "bezsztućcowych" daniach na stole powinny się pojawić miseczki z wodą (wciska się do niej parę kropel cytryny) do opłukania palców, które wyciera się w serwetkę. Gdyby nie podano takich miseczek, muszą wystarczyć same serwetki. Jest to jednak sposób znacznie mniej elegancki. Jadanie kurcząt rękami, dopuszczalne w ścisłym gronie rodzinnym, na przyjęciach nie jest tolerowane.
Widelec występuje w kilku rodzajach: do drugiego dania
ziarna z kolby. Okazuje się to łatwiejsze, gdy nadziejemy kolbę na widelec, a ziarna będziemy zeskrobywali nożem. Szparagi, chociaż uważane są za danie wytworne, jada się palcami, a oprócz szparagów - karczochy i seler, następujące niekiedy po daniu mięsnym. Po takich "&lt;orig&gt;bezsztućcowych&lt;/&gt;" daniach na stole powinny się pojawić miseczki z wodą (wciska się do niej parę kropel cytryny) do opłukania palców, które wyciera się w serwetkę. Gdyby nie podano takich miseczek, muszą wystarczyć same serwetki. Jest to jednak sposób znacznie mniej elegancki. Jadanie kurcząt rękami, dopuszczalne w ścisłym gronie rodzinnym, na przyjęciach nie jest tolerowane.<br>Widelec występuje w kilku rodzajach: do drugiego dania
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego