Typ tekstu: Druki ulotne
Tytuł: reklamy kulinarne
Rok: 2002
z ognia, wbijać jajka i żółtka, ucierając, a następnie --nie przerywają ucierania - dodać puree kartoflane. Osolić. Z ciasta formować kule i smażyć je na rozgrzanym oleju.
Gęś pokroić na kawałki. Polać sosem. Podawać z kartoflanymi kulami i sałatka z czerwonej kapusty, winogron i borówek.
Pieczeń wieprzowa z morelami

kilogram mięsa wieprzowego od szynki, 300 g suszonych moreli, 2 łyżki oleju, sól, szczypta mielonego kminku, łyżeczka pokruszonego rozmarynu
Mięso umyć, osuszyć, wykroić nadmiar tłuszczu, lekko zbić, formując płat. Posolić z obydwu stron, oprószyć kminkiem i rozmarynem.
Morele namoczyć w letniej wodzie na 30 minut. Osączyć, połowę ułożyć wzdłuż płata mięsa po środku
z ognia, wbijać jajka i żółtka, ucierając, a następnie --nie przerywają ucierania - dodać puree kartoflane. Osolić. Z ciasta formować kule i smażyć je na rozgrzanym oleju.<br>Gęś pokroić na kawałki. Polać sosem. Podawać z kartoflanymi kulami i sałatka z czerwonej kapusty, winogron i borówek.<br>Pieczeń wieprzowa z morelami<br>&lt;gap&gt;<br>kilogram mięsa wieprzowego od szynki, 300 g suszonych moreli, 2 łyżki oleju, sól, szczypta mielonego kminku, łyżeczka pokruszonego rozmarynu<br>Mięso umyć, osuszyć, wykroić nadmiar tłuszczu, lekko zbić, formując płat. Posolić z obydwu stron, oprószyć kminkiem i rozmarynem.<br>Morele namoczyć w letniej wodzie na 30 minut. Osączyć, połowę ułożyć wzdłuż płata mięsa po środku
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego