1 mały burak,<br>1/2 słodkiej papryki<br>Na ciasto:<br>100 g wody,<br>1 łyżka stołowa wódki,<br>4 łyżki stołowe mąki,<br>1 jajko,<br>100 g oleju,<br>sól,<br>pieprz do smaku,<br>koperek,<br>natka pietruszki<br>Wszystkie warzywa dokładnie umyj pod strumieniem bieżącej wody i ostrym nożem pokrój w cienkie plasterki. Z kapusty usuń wierzchnie liście, pozostałe oddziel od głąba. Pokrojone warzywa oprósz solą i pieprzem.<br>Przygotuj ciasto. W głębokim naczyniu wymieszaj przegotowaną zimną wodę, szczyptę soli, wódkę, mąkę i surowe jajko. Dokładnie wszystko wymieszaj, a najlepiej ubij mikserem lub trzepaczką na jednolitą gęstą masę.<br>Na patelnię o wysokich brzegach wlej olej, postaw n ogniu