Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
na przykład Beaujolais), który jest wprawdzie elementem standardowej reklamy w naszym komercyjnym świecie, ale przynosi też trochę ważnej dla przeciętnego konsumenta wiedzy o winach w ogóle. Także o tym, że będziemy degustować to wino w czasie, gdy w niektórych winnicach trwa jeszcze zbiór winogron późno dojrzewających lub umyślnie - na potrzeby win specjalnych - przesuszanych, a nawet podmrażanych. I o tym jeszcze, że charakterystyczny smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina dojrzałe, które się sprawdza i świętuje tysiącem degustacji, nieraz bardzo
na przykład Beaujolais), który jest wprawdzie elementem standardowej reklamy w naszym komercyjnym świecie, ale przynosi też trochę ważnej dla przeciętnego konsumenta wiedzy o winach w ogóle. Także o tym, że będziemy degustować to wino w czasie, gdy w niektórych winnicach trwa jeszcze zbiór winogron późno dojrzewających lub umyślnie - na potrzeby win specjalnych - przesuszanych, a nawet podmrażanych. I o tym jeszcze, że charakterystyczny smak owocowo-drożdżowy młodziutkich win, ich lekkość i pogoda (czasem ledwie zauważalny perlaż) biorą się z nie dokończonej fermentacji lub wcześniejszego przerwania tego procesu, którego naturalne zakończenie cechuje wina dojrzałe, które się sprawdza i świętuje tysiącem degustacji, nieraz bardzo
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego