Typ tekstu: Książka
Autor: Kabatc Eugeniusz
Tytuł: Vinum sacrum et profanum
Rok: 2003
i tym podobne, bez których prawdziwy szampan nigdy by nie powstał. Toteż te wszystkie Dom Pérignony, Heidsiecki, Veuve Clicquoty, Taittingery, Krugi i inne Mummy są drogie lub bardzo drogie. Ich wytwarzanie jest po prostu pracochłonne i kosztowne; przy tym produkuje się je w ograniczonych ilościach, choć wielokilometrowe piwniczne tunele pod winnicami i klasztorami, przepełnione butlami i butelkami, zdawałyby się świadczyć o nieskończoności tego pieniącego się dobra.
Niestety, każde prawdziwe dobro wysycha, wyczerpuje się albo wymaga nazbyt wielkiego samozaparcia, aby je zdobywać na nowo. Umasowienie dostępu do takich dóbr wymusiło na ludziach odpowiedzialnych za zaopatrzenie zastępowanie dobra pseudodobrem, kulturę podkulturą, wino szlachetne
i tym podobne, bez których prawdziwy szampan nigdy by nie powstał. Toteż te wszystkie Dom Pérignony, Heidsiecki, Veuve Clicquoty, Taittingery, Krugi i inne Mummy są drogie lub bardzo drogie. Ich wytwarzanie jest po prostu pracochłonne i kosztowne; przy tym produkuje się je w ograniczonych ilościach, choć wielokilometrowe piwniczne tunele pod winnicami i klasztorami, przepełnione butlami i butelkami, zdawałyby się świadczyć o nieskończoności tego pieniącego się dobra.<br>Niestety, każde prawdziwe dobro wysycha, wyczerpuje się albo wymaga nazbyt wielkiego samozaparcia, aby je zdobywać na nowo. Umasowienie dostępu do takich dóbr wymusiło na ludziach odpowiedzialnych za zaopatrzenie zastępowanie dobra pseudodobrem, kulturę podkulturą, wino szlachetne
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego