Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Kuchnia
Nr: 1
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 1999
specjalne przyprawy (korę, jad żabi, zioła, orzech kokosowy), wywołujące oszołomienie i halucynacje.
Z wosku pszczelego robiono specjalne świece, które rzucały miłosny czar na kochanków. Żądło pszczoły porównywano do strzały Amora. Wosk i pyłki pszczele skutecznie ponoć powstrzymują proces starzenia się, a mleczko pszczele to już zupełna rewelacja w podnoszeniu sił witalnych. A zatem należy odstawić cukier i słodzić wyłącznie miodem.

SŁODKOŚCI według Apicjusza

Daktyle bez pestek wypełnić orzechami lub orzeszkami piniowymi albo mielonym pieprzem. Posypać solą, usmażyć w gotowanym miodzie i podać.
według Katona
Funt mąki pszennej zagnieść z dwoma funtami świeżego sera i jednym jajkiem. Dodać kilka łyżek miodu. Ułożyć
specjalne przyprawy (korę, jad żabi, zioła, orzech kokosowy), wywołujące oszołomienie i halucynacje.<br>Z wosku pszczelego robiono specjalne świece, które rzucały miłosny czar na kochanków. Żądło pszczoły porównywano do strzały Amora. Wosk i pyłki pszczele skutecznie ponoć powstrzymują proces starzenia się, a mleczko pszczele to już zupełna rewelacja w podnoszeniu sił witalnych. A zatem należy odstawić cukier i słodzić wyłącznie miodem.<br><br>&lt;tit&gt;SŁODKOŚCI według Apicjusza&lt;/&gt;<br><br>Daktyle bez pestek wypełnić orzechami lub orzeszkami piniowymi albo mielonym pieprzem. Posypać solą, usmażyć w gotowanym miodzie i podać.<br>według Katona<br>Funt mąki pszennej zagnieść z dwoma funtami świeżego sera i jednym jajkiem. Dodać kilka łyżek miodu. Ułożyć
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego