Typ tekstu: Prasa
Tytuł: Fakt
Nr: 01.14 (11)
Miejsce wydania: Warszawa
Rok: 2004
mówi, że to bataty. Co to jest i jak je przyrządzać?
Sylwia Pokora z Opola

Fakt: To duża, długa bulwa korzeniowa o wadze 0,5-1 kg. Znane są odmiany biała i czerwona o pomarańczowym lub żółtym miąższu. Pod względem kaloryczności batat podobny jest do naszego ziemniaka, ale zawiera więcej witamin. Jest bardzo dobrym źródłem witamin C i E. Zawiera dość dużo tiaminy, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Obrane bataty można gotować w całości lub pokrojone, smażyć jak frytki. Z surowych startych na tarce można usmażyć placki i racuszki.
ALEKSANDRA CZARNEWICZ - KAMIŃSKA Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW

Jak
mówi, że to bataty. Co to jest i jak je przyrządzać?<br>Sylwia Pokora z Opola<br><br>Fakt: To duża, długa bulwa korzeniowa o wadze 0,5-1 kg. Znane są odmiany biała i czerwona o pomarańczowym lub żółtym miąższu. Pod względem kaloryczności batat podobny jest do naszego ziemniaka, ale zawiera więcej witamin. Jest bardzo dobrym źródłem witamin C i E. Zawiera dość dużo tiaminy, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego. Obrane bataty można gotować w całości lub pokrojone, smażyć jak frytki. Z surowych startych na tarce można usmażyć placki i racuszki.<br>&lt;au&gt;ALEKSANDRA CZARNEWICZ - KAMIŃSKA Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW&lt;/&gt;&lt;/&gt;<br><br>&lt;div type="art" sub="home"&gt;&lt;tit&gt;Jak
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego