Typ tekstu: Książka
Autor: Jackowski Aleksander
Tytuł: Polska sztuka ludowa
Rok: 2002
narzędzia pracy, m.in. cokoły i górne krawędzie "stęp" do tłuczenia żarna, środki transportu, uprząż, duhy (spinające nad grzbietem konia dyszle wozu), siodła, jarzma, a w bogatszych gospodarstwach - paradne sanie, bryczki.
FORMY DO MASŁA I SERA
Wspólną cechą form, służących do odciskania, serów, masła, a także pierników, był wklęsły ryt, wrąbki, które ornamentowały wtłoczoną w nie masę, dekorując jej powierzchnię, ale też określając kształt przedmiotu, a nawet jego wagę. Formy zaspokajały potrzeby estetyczne nabywcy, co w warunkach konkurencji dopingowało wytwórców do troski o piękno dekoracji i przekładało się na cenę produktu. Formy do odciskania masła bądź sera wyrabiali sami chłopi, sprawni
narzędzia pracy, m.in. cokoły i górne krawędzie "stęp" do tłuczenia żarna, środki transportu, uprząż, duhy (spinające nad grzbietem konia dyszle wozu), siodła, jarzma, a w bogatszych gospodarstwach - paradne sanie, bryczki. <br>&lt;tit&gt;FORMY DO MASŁA I SERA&lt;/&gt;<br>Wspólną cechą form, służących do odciskania, serów, masła, a także pierników, był wklęsły ryt, wrąbki, które ornamentowały wtłoczoną w nie masę, dekorując jej powierzchnię, ale też określając kształt przedmiotu, a nawet jego wagę. Formy zaspokajały potrzeby estetyczne nabywcy, co w warunkach konkurencji dopingowało wytwórców do troski o piękno dekoracji i przekładało się na cenę produktu. Formy do odciskania masła bądź sera wyrabiali sami chłopi, sprawni
zgłoś uwagę
Przeglądaj słowniki
Przeglądaj Słownik języka polskiego
Przeglądaj Wielki słownik ortograficzny
Przeglądaj Słownik języka polskiego pod red. W. Doroszewskiego