opłukać i namoczyć na noc. Wodę odlać, soję zalać dużą ilością świeżej wody i gotować do miękkości około 2 godz. Odcedzić i jeszcze ciepłą zemleć w maszynce. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać drobno pokrojoną kapustę, przecier pomidorowy oraz kminek. Wlać 4 szklanki wrzącej wody i gotować na małym ogniu 20 min. Dodać soję, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować jeszcze 5-10 min. Podawać z grzankami.<br><br><tit1>PILAW Z PROSEM I BAKŁAŻANAMI</tit1><br>2 bakłażany (60 dag), 20 dag prosa (kaszy jaglanej), 1 cebula (10 dag), 2 ząbki czosnku, 10 dag suszonych moreli, 1 szklanka